'Castro de Baroña', ruïnes omringd door zee


Het zg. 'Castro de Baroña' is een vrij goed geconserveerde ruïne van een Keltische nederzetting aan de kust van Galicië (Noord-west Spanje), in de buurt van het plaatsje Baroña en bij Porto de Son. Het werd bevolkt tussen de eerste eeuw voor Christus en de eerste eeuw na Christus en bestaat uit twee defensiemuren, met daartussen de fundamenten van hutten, waarvan er zeker een stuk of 20 nog redelijk zichtbaar zijn. Ze zijn gebouwd in cirkel- of ovale vormen. In het woongedeelte van het dorp zijn verschillende zones, of 'wijken' te onderscheiden.

Autonoom
Er wordt van uitgegaan dat de nederzetting haast autonoom was, alhoewel er geen resten zijn gevonden van waterdepots. Omdat het dorp op een schierlandje werd gebouwd, aan drie kanten omringd door zee -wat de verdediging vergemakkelijkte- is het vanzelfsprekend dat de bewoners zich voedden met vis en zeevruchten, maar ook schapen en geiten en eikels vormden een belangrijk onderdeel van hun voeding.
In het dorp werden bij opgravingen resten aangetroffen van smederij, geslepen stenen, beeldhouwwerken en zelfs textiel.

'Castros' in het algemeen
'Castros' zijn versterkte Keltische nederzettingen, die meestal voor de romanisering in Hispania zijn gebouwd. In Galicië zijn er duizenden, waarvan er slechts een stuk of honderd zijn opgegraven en gecatalogiseerd. Velen bleven bewoond in de Romeinse tijd en zelfs tot in de Middeleeuwen. Ze waren meestal omringd door een stadsmuur en bestonden uit circulaire woningen met muren van steen zonder ramen en daken van stro. In de Romeinse tijd werden de woningen meestal rechthoekiger. Binnen woonden mens en dier samen in dezelfde ruimte.
De best bewaarde ´castros´in Galicië zijn bovengenoemde ´castro´ van Baroña, de ´castro´de Santa Tecla, bij A Guarda (Pontevedra), die van Elviña (A Coruña) en die van Viladonga (Lugo).

Andere 'castros' (per provincie)
A Coruña: 'castro' van Baroña, van Elviña en van Borneiro
Lugo: 'castro' van Fazouro, van Viladonga, van Candaz de Chantada en van Torre e Vilar en O Caurel
Ourense: 'castro van A Pena, van Santomé, van Celanova, van San Cibrán, van Castelo de Viana do Bolo, van Campamento Romano Aquis Querquennis
Pontevedra: 'castro van Troña, van Punta do Muiño Alcabre, van Santa Tecla, Castromao, van Montealegre en Domaio