300 jaar Biblioteca Nacional de España

De 'Biblioteca Nacional de España' (Nationale Bibliotheek van Spanje) zag het licht op 1 maart 1712 onder de naam 'Real Librería´(Koninklijke Bibliotheek) op initiatief van Filps IV, de eerste Bourbon koning van Spanje. In die periode werd er hoofdzakelijk de privé-collectie van de Spaanse monarchen bewaard. In drie jaar tijd had de bibliotheek een aantal van 28.242 gedrukte boeken, 1.282 manuscritpten en 20.000 medalles opgebouwd.

Het 'Depósito legal'
In 1716 werden de Spaanse drukkers ertoe verplicht een kopie van elk gedrukt boek aan de bibliotheek te schenken (het zg. 'Depósito legal'), waardoor de collectie vanaf dat moment met rasse schreden zou groeien. Daarbij werd de collectie in datzelfde jaar uitgebreid met de bibliotheken van vele abdijen en andere religieuze instituties. De benaming 'Biblioteca Nacional de España' kwam een eeuw later, in 1836, toen de koning de verantwoordelijkheid ervoor overdroeg aan een ministerie. In 1892 wordt de collectie uiteindelijk overgebracht naar het huidige neoklassieke gebouw op de Paseo de la Castellana, ontworpen door de architect Francisco Jareño y Alarcón (1818–1892).

In 2009 werd de 'Biblioteca Digital Hispánica' gesticht, waarmee de bibliotheek de uitdaging aangaat zich aan te passen aan de nieuwe technologiën rond de publicatie van het boek. Op dit moment heeft de bibliotheek 30.000 manuscripten, waarvan enkele op digitale wijze te bezien zijn (w.o. de beroemde >>'Beato de Liebana') en 500.000 gedrukte boeken uit de eerste helft van de 17de eeuw in bezit, slechts een klein deel van de 28 milllones publicaties sinds deze eeuw, die er bewaard worden.

>>Ga verder naar de website van de BNE (Biblioteca Nacional de España).