Almería, het Spaanse Hollywood

Sinds de jaren zestig is Almería, in het Spaanse Andalusië, een waar mekka voor filmproducenten, niet in de laatste plaats vanwege haar woestijnachtig landschap dat veel weg schijnt te hebben van dat van Texas. Er zouden dan ook -in het bijzonder in de zeventiger jaren- enkele beroemde westerns gedraaid worden, vooral van Italiaanse makelij, zoals 'The Good, the Bad and The Ugly'(1966), 'A Fistful of Dollars' (1964) en 'For a Few Dollars More' (1965), van de regisseur Sergio Leone -met o.a. Clint Eastwood in een hoofdrol. Ook de vele 'consumptie'-films van Bud Spencer en Terence Hill hebben er het licht gezien. Nog altijd staan er de overblijfselen van de scenario's, die voor al deze films gebruikt zijn. Enkele van die heuse Wild West stadjes worden tegenwoordig geëxploiteerd als pretpark met shows voor toeristen en kinderen -of beiden- van elkaar beschietende cowboys en indianen en van dansende meisjes in de saloons, waar ondertussen Tex-Mex food geserveerd wordt. In 2002 maakte de Spaanse regisseur Alex de la Iglesia de film '800 balas', dat handelt over zo'n groep Spaanse acteurs, die leeft van dit soort toeristische shows.

Vloedgolf
Behalve aan westerns is er in de afgelopen vijftig jaar in Almería een ware vloedgolf geweest aan films in wat voor genre dan ook: avonturen-, science fiction-, oorlogs-, historische films, noem ze maar op. 'El Cid', met Charlton Heston (1961), 'Lawrence of Arabia' (1962), Cleopatra, met Elizabeth Taylor en Richard Burton (1963), '2001, A Space Odyssee (1968), van Stanley Kubrich, 'Patton' (1970), 'The Four Musketeers' (1974), 'Indiana Jones and the Last Cruzade', met Harrison Ford (1989), en 'Hable con ella', van Pedro Almodóvar (2002), zijn slechts enkele van de meest succesvolle onder hen. Zelfs James Bond is in Almería geweest in 'Never Say Never Again' (1983), met Sean Connery in de hoofdrol. Andere sterren van het witte doek, die in het woestijnzand in het zuiden van Spanje hun rol hebben gespeeld zijn o.a. Orson Welles, Henry Fonda, Charles Bronston, Steve McQueen, Claudia Cardinale, Brigitte Bardot, Michael Cain, Anthony Quinn, Klaus Kinski, Raquel Welch, Faye Dunaway, James Coburn, Jack Nicholson en Arnold Schwarzenegger. De Nederlandse Willeke van Ammelrooy acteerde er in 2007 in 'Dennis P.' van Pieter Kuijpers en ook de Spaanse acteurs Penélope Cruz (Don Juan, 1998) en Javier Bardem ('Éxtasis', 1996, en 'Bestiario', 2002) lieten zich niet onbetuigd.

Beatles en Monthy Python
Toen de Beatle John Lennon in 1967 instemde om een rol te spelen in de film 'How I won the war' (zie foto boven) zou ook hij voor de opnames in Almería terechtkomen, waarna zijn collega Ringo Starr dat in 1971 met 'Blindman' nog eens overdeed. Terry Gilliam draaide er in 1988 'The Adventures of the Baron von Munchhausen', met o.a. Eric Idle, ander lid van Engelse humoristische groep Monthy Python. Deze film werd overigens genomineerd voor vier Oscars. Met Gérard Depardieu in de rol van Obelix werd er de film 'Asterix en de Olympische Spelen' op het celluloid vastgelegd. Tenslotte draaide Alex van Warmerdam er in 2003 'Grimm', in 2008 kwam Monique van der Ven er voor haar film 'Zomherite' en in 2009 nam Diederik van Rooijen er shots voor de film 'Stella´s oorlog'.