De ´Pasión vivente´van Colmenar Viejo

In Spanje wordt elk jaar de zg. 'Semana Santa' gevierd. Dat is de week voor Pasen, met als hoogtepunt 'Jueves Santo' en 'Viernes Santo' (Witte donderdag en Goede Vrijdag). Rond die dagen worden overal ten lande processies gehouden.

 Heel bijzonder in die religieuze week is echter de 'Pasión vivente' van Colmenar Viejo, een dorp op zo'n 40 km ten noorden van de hoofdstad. In de omgeving van de basiliek van de 'Asunción de Nuestra Señora' (de Hemelvaart van Onze Lieve Vrouw) wordt dan elk jaar het scenario van een evenement, waarin gebeurtenissen rond de dood en opstanding van Christus door levende beelden wordt verbeeld. Daarbij maakt het dorp gebruik van meer dan 250 figuranten onder de lokale bevolking, van de leeftijd tussen 5 en 80 jaar, vaak hele families. Het technische team, dat verantwoordelijk is voor het opstellen van elke scène, bestaat uit zo'n 50 mensen. Alles wordt maanden van te voren tot in de kleinste details geregeld.

Bezoekers kunnen zo genieten van een contemplatieve wandeling langs de 13 belangrijkste scènes van Pasen,van Pontius Pilatus, die zijn handen in onschuld wast, en de intocht in Jeruzalem tot de kruisiging en de opstanding.

In 2013 viert dit evenement, dat jaarlijks bezocht wordt door meer dan 6.000 mensen, zijn tiende verjaardag.

>>Potage met kikkererwten en kabeljauw, een echt Spaans gerecht voor Pasen.