'La tierra es pobre', de leegloop van het Spaanse platteland

Het Spaanse platteland is in crisis. Al sinds de jaren 60 trekken de jongeren stelselmatig weg naar de steden en naar het buitenland. Voor de ene is er vanwege de opkomende technologie, die arbeidsplaatsen opslokt, geen plaats meer en anderen zien een zwaar leven als boer gewoon niet meer zitten. De dorpen vergrijzen, en er komt zelden iets voor terug. Maar wat gebeurt wanneer er in een dorp, dat leeft van de veeteelt en de akkerbouw, straks niemand meer permanent woont? Met de korte film 'La tierra es pobre' (Het land is arm) wil fotograaf/filmer Ernst Lalleman* hiervan een getuigenis neerzetten. Hoe reageren de dorpelingen op dit probleem en op het bedreigde voortbestaan van hun dorp?

De film speelt zich af in La Zarza de Pumereda**, een dorp in de provincie Salamanca. Men leeft daar al eeuwenlang van het boerenbestaan. In de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw woonden er ongeveer zeshonderd mensen. Nu zijn dat er nog ongeveer honderd. In 'La tierra es pobre' komt deze leegloop en de verandering, die dat impliceert, ter sprake: de opkomst van het toerisme en de neergang van de akkerbouw en veeteelt als levensonderhoud. Want net als in andere delen van Spanje wordt in La Zarza de Pumereda op het 'turismo rural' ingespeeld, een vorm van weekendtoerisme dat al jaren populair is. 'Een 'casa rural' is een klein hostel in landelijke stijl, in de meetste gevallen omgebouwde familiehuizen, die steeds vaker door de landelijke bevolking of mensen uit de stad, die een nieuw bestaan zoeken, worden verhuurd voor korte (maar ook langere) vakanties.

Hoe zien de bewoners van La Zarza deze veranderingen? Dat is een belangrijk item in dit melancholische maar toch positieve filmisch project van Ernst Lalleman.

Zie >>hier de film.

* Ernst Lalleman maakte overigens in 2013 ook een fotoreportage van de Carrera Vicente Martín, een hardloopwedstrijd dat de naam draagt van Vicente Martín, bewoner van La Zarza de Pumereda en bekend rolstoel atleet. Zie >>hier.

** La Zarza de Pumereda ligt in Los Arribes del Duero tegen de grens met Portugal. Los Arribes zijn een beschermd natuurgebied rond een spectaculaire canyon, waar zich ook een aantal stuwdammen bevinden, producenten van een belangrijk deel van de electriciteit in het Iberisch schiereiland.

Foto boven: Still uit de film 'La tierra es pobre'