Festival van de Patio's: verscholen bloemenpracht in Córdoba

Jaarlijks wordt in de tweede en derde week van mei in Córdoba het Festival van de Patio's gehouden. Dat is een wedstrijd, waarbij de deelnemers hun bloemrijke patio's op bepaalde tijden openstellen voor bezoek. Er bestaan twee categorieën: oude en nieuwe architectuur. Dat werd zo ingesteld om zoveel mogelijk het erfgoed van de stad te bewaren, want daardoor kunnen ook nieuw gebouwde patio's aan de wedstrijd deelnemen. Op 6 december 2012 werd het festival opgenomen op de lijst van Immaterieel Cultureel Werelderfgoed van de Unesco.

De Andalusische stad is beroemd vanwege haar vele patio's, waarvan de eerste al uit de 10de eeuw dateren en waarvan het huidige aantal niet eens bekend is. Het feit dat ze door de typische architectuur van de stad van buitenaf verscholen zijn heeft daar dan ook nauwelijks aan meegewerkt. De meerderheid van de patio's zijn in privé handen, hoewel ze ook te vinden zijn in openbare gebouwen, als de oude 'Mezquita' (moskee) en paleizen.

Galerijen en bloembedden
Een algemene maatstaf voor deze patio's bestaat er niet echt: ze kunnen min of meer vierkante zijn, maar ook lang gerekt of onregelmatige van vorm. Bijna altijd hebben ze een bogengalerij, veelal op twee niveaus, maar dat kan aan alle zijden zijn of aan drie, twee of slechts een zijde. Vaak gaat dat in combinatie met houten balkons, muurschilderingen of -versieringen en/of balusters, afgesloten met een houten schot. Ook galerijen met houten afsluitingen komen voor enpatio's zonder galerijen, enkel begrensd door -meestal witte- muren van een of twee verdiepingen. In de onderste verdiepingen zijn meestal geen bogen maar galerijen met ramen en deuren, tussen pilaren of kolommen. De vloeren kunnen bestaan uit tegels of marmer, maar net zo goed alleen uit aarde of baksteen. Er is dan altijd een fontein en een waterput, voor het watergeven aan de planten

Want het belangrijkste zijn natuurlijk de planten, en vooral de bloemen, die de patio's in het voorjaar hun aangename verschijning geven. De patio's zijn dan altijd vol met planten, bomen, struiken en bloembedden. Bloempotten kunnen gewoon op de grond staat of aan de muren of de balkons hangen.

Festival
Alhoewel men er officiëel van uit gaat dat de eerste wedstrijd in 1933 werd gehouden zijn er aanwijzingen dat er reeds in 1918 een wedstrijd moet zijn geweest. Wat in ieder geval wel zeker is is dat het festival begin jaren 30 populair werd. Aanvankelijk was er sprake van ongeveer 16 deelnemende patio's. Tegenwoordig is het aantal rond de 50.

Naast de wedstrijd is er een educatief programma om scholieren bewust te maken van het erfgoed van de stad en een feest in de Calle San Basilio, waarbij de bars uit de straat aan meedoen en de vereniging van wijkbewoners een eigen bar heeft in een ruimte naast de Toren van Belén.