Banden tussen Vlaanderen en Spanje

Meer dan 200 jaar waren Vlaanderen en Spanje verenigd onder de Spaanse kroon. Maar de band is veel ouder, al vanaf de 12de eeuw toen de 'Spanjehandel' op gang kwam. Een unieke herinnering aan de eeuwenlange contacten tussen Spanje en Vlaanderen is de 'Fundación Carlos de Amberes' (Stichting Karel van Antwerpen) te Madrid. Deze werd in 1594 opgericht door Carlos de Amberes, een Vlaams koopman, die aan het Hof in Madrid verbonden was, en bestaat nog steeds. Daarnaast wordt Vlaanderen als deelstaat van het federale België diplomatiek vertegenwoordigd door de Vlaamse vertegenwoordiging in Madrid.

De Vlaamse vertegenwoordiging
De Vlaamse Vertegenwoordiging behartigt, als onderdeel van de Belgische Ambassade, bevoegdheden van de Vlaamse Regering in Spanje. Het gaat om onderwijs, gezondheidszorg, sociaal welzijn, wetenschap en innovatie, cultuur, kunsten, en een aantal andere gebieden binn en de bevoegdheid van Vlaanderen als deelstaat.

De taken van deze vertegenwoordiging hebben als doel om Vlaanderen in Spanje op de kaart zetten, samenwerkingsmogelijkheden tussen Spanje en Vlaanderen te onderzoeken en overleg te plegen en onderhandelen met partners binnen het ambtsgebied. Daartoe neemt de vertegenwoordiging deel aan diverse representatieve activiteiten.

'Flanders Investment & Trade'
Op hetzelfde adres houdt ook 'Flanders Investment & Trade' (FIT) kantoor. 'Flanders Investment & Trade' (de Vlaams Economisch Vertegenwoordiger) begeleidt Vlaamse bedrijven op de Spaanse markt en ondersteunt buitenlandse bedrijven die in Vlaanderen willen investeren.

FIT heeft ook in Barcelona een kantoor om investeerders te begeleiden. De dienst Toerisme Vlaanderen en Brussel tenslotte, ook gevestigd in Barcelona, verzorgt de promotie van Vlaanderen en Brussel als toeristische bestemming in Spanje.

Stichting Carlos de Amberes
Carlos de Amberes bezat een huis en een paar aangrenzende gebouwen in de Calle de San Marco te Madrid bezat, en besloot dat die na zijn dood als verblijfplaats en onderdak voor zieken, armen en pelgrims uit Vlaanderen verder zou moeten gaan. Tegenwoordig functioneert de Stichting op een andere locatie als een cultureel centrum, met een eigen bibliotheek en een tentoonstellingsruimte.

Adressen:
- Ambassade van België, Paseo de la Castellana, 18 (6°), Madrid (Tel. +34 91 577 63 00)
- De Vlaamse Vertegenwoordiging,  Calle Antonio Maura 7, Madrid (Tel. +34 91 769 15 15).
- De 'Flanders Investment & Trade Barcelona', 'Edificio Atalaya', Avenida Diagonal 523 14-CE, Barcelona (Tel. +34 93 439 66 96).
- Toerisme Vlaanderen in Spanje, 'World Trade Center Moll de Barcelona', 'Edificio Este', Planta 6°, Barcelona (Tel +34 93 508 59 90)
- >>Stichting Carlos de Amberes, Claudio Coello, 99, Madrid (Tel. 91 435 22 01)

Afbeeldingen: Johanna de Waanzinnige, eerste koningin van Spanje gezamenlijk met gravin van Vlaanderen; gevel van de verblijfplaats van de Vlaamse vertegenwoordiging; residen tie van de Stichting 'Carlos de Amberes'