San Sebastián, 'Culturele hoofdstad' van Europa 2016

Sinds 1985 kent het Europese Parlement jaarlijks aan één of meer steden binnen de Europese Unie de titel toe van 'Europese hoofdstad van Europa'. Het doel is om de rijke verscheidenheid en gemeenschappelijke kenmerken van de Europese culturen aan alle burgers van de Europese Unie kenbaar te maken. In 2016 is deze eer beschoren aan San Sebastián (Donosti, in het baskisch), samen met het Poolse Wroclaw.

San Sebastián werd verkozen boven vijf andere Spaanse kandidaatsteden, t.w. Burgos, Córdoba, Segovia, Las Palmas en Zaragoza. Vooral de beoogde slogan, ‘Vrede en coëxistentie’, sloeg daarbij aan bij de jury -juist omdat Baskenland de afgelopen 50 jaar steeds in de media verscheen vanwege de conflicten met de terroristische Baskische afscheidingbeweging, ETA. San Sebastián is echter al jaren een vredige badstad en wordt bovendien beschouwd als de culinaire hoofdstad van Spanje.

Internationale festivals
Naast andere >>attracties van de stad -algemeen beschouwd als één van de mooiste van Spanje- is San Sebastián bekend vanwege twee belangrijke festivals, het Film-en het Jazzfestival. Het eerstgenoemde trekt jaarlijks filmsterren uit alle landen, die dan over de rode loper van het Kursaal, het Vitoria Eugenia theater of het Maria Cristina hotel komen flaneren om daarna hun toegekende prijzen op te halen. Natuurlijk zijn er dan ook films te zien. De tickets zijn wel altijd snel uitverkocht, dus moeten op tijd -het makkelijkste >>online- besteld worden. Dit jaar zal het filmfestival tussen 18 tot 26 september gevierd worden.

Het >>jazzfestival is zelfs het alleroudste jazzfestival van Spanje. Al sinds 1966 biedt San Sebastián een weeklang zowel betaalde als gratis concerten aan. Sommige daarvan vinden plaats in het oude stadsgedeelte, andere aan het strand. Dit sfeervolle zomerevenement zal dit jaar plaatsvinden van 20 tot 25 juli.

Zomerfestival 'Semana grande'
Een ander zeer interessant festival in San Sebastián is de zg. 'Semana grande' (de ‘Grote of grootse Week’), vooral bedacht om in de zomer meer bezoekers te trekken. Er is dan veel folklore te zien: volksdansen, traditionele muziekinstrumenten, reuzenoptochten... Ook zijn er elke dag openluchtmuziekconcerten, en 's avonds het nodige vuurwerk. Vanaf de haven of de lange Concha-baai is een bezichtiging zeker de moeite waard. Misschien wel de leukste week om San Sebastián met het hele gezin te bezoeken, dit jaar van 13 tot 20 augustus.

Eerdere Culturele hoofdsteden in Spanje
Eerdere Spaanse 'Culturele hoofdsteden' waren Madrid (1992), Santiago de Compostela (2000) en Salamanca (2003).

Het programma

20-23 januari: Openingsweek en start projecten
Op 20 januari is het feest van de patroonheilige San Sebastián. De inwoners vieren dat met een ‘Tamborrada’, een stoet van 24 uur non-stop tromgeroffel doorde hele stad heen. De trommelaars gaan dan verkleed als koks of soldaten. Dit populaire feest werd gezien als het perfecte startschot voor het Cultuurjaar 2016. Dit jaar was het dus een langere Europese versie, waaraan ook kinderen uit Wroclaw deelnamen.

Op 22 januari begon de tentoonstelling van Grup GAUR, met de Baskische beeldhouwer >>Eduardo Chillida als belangrijkste exponent (van hem staat in de Concha-baai van de stad het emblematische beeld 'El Peine del Viento'). Deze tentoonstelling zal tot 15 mei lopen. >>Lees  meer.

De officiële openingsceremonie vond echter plaats op 23 januari, met een bijzonder audiovisueel spektakel op de María Cristina brug en het eerste concert van het Music Box Festival, een serie concerten die over het hele jaar lopen. >>Lees meer.

27 maart-30 oktober: Bidea wandelexcursies
Het gaat om 21 wandelexcursies door de drie Baskische provincies: Álava, Guipúzcoa en Vizcaya, en naar het naburige Navarra en Frans Baskenland. >>Lees meer.

April 2016: Culturele evenementen in het San Telmo museum. in samenwerking met het Reina Sofía museum te Madrid.
De tent van Federico Guzmán zal in april een plaats krijgen in het San Telmo museum, om er een podium te bieden voor concerten, lezingen, film,...

Mei 2016: Het 'Emusik Festival'.
Op 6 en 7 mei zal het zg. Emusik Festival plaatsvinden, het grootste concert van Europa. Hieraan nemen meer dan 10.0000 muziekstudenten deel.

Juni 2016: 'A Midsummer Night's Dream' in het park
De focus zal in juni op theater vallen, en wel met de klassieker 'A Midsummer Night's Dream'. Deze openluchtvoorstelling zal de hele maand in het als magisch bos verklede Cristina Enea park een podium krijgen ter ere van de 400ste  overlijdensjaar van de auteur, William Shakespeare, met plaats voor 300 toeschouwers per avond. Het zal een mix zijn van toneel, dans en gastronomie, met deelname van het 'Basque Culinary Center', de enige gastronomische faculteit in Spanje.

17 juni-2 oktober 2016: Kunst-tentoonstelling 1516-2016
Deze tentoonstelling in het San Telmo museum moet een hoogtepunt worden en zal het vredesthema volgen, met als titel 'Tratados de Paz' (vredesverdragen). Het zal aan de hand van 300 werken uit zo'n twintig verschillende musea tonen hoe dit thema door de eeuwen heen in de kunst werd voorgesteld. Er zullen werken te zien zijn van Rubens, Picasso, Goya, Murillo, Zurbarán, Le Corbusier,...

Afbeeldingen: (van boven naar beneden) De Concha-baai; Het Kursaal tijdens de viering van de 60ste verjaardag van het filmfestival; moment tijdens het jazz festival; de 'Semana grande' in 2012; 'El Peine del Viento' van Eduardo Chillida (1976); Lofotype van het 'Emusik festival.