Geraldine Chaplin, vijf jaar lang muze van Carlos Saura

De actrice Geraldine Chaplin, de oudste dochter van de gevierde Charles Chaplin, was de partner van de Spaanse filmregisseur Calos Saura, met wie ze in negen van zijn films, waaronder 'Ana y los lobos' en 'Cría Cuerbos', zou samenwerken. In  1974 kregen ze samen een zoon, Shane. Sinds 1979 is ze samen met de Chileense regisseur en activist Patricio Castilla.

Ze werd geboren op 31 juli 1944 als Geraldine Leigh Chaplin en als achtjarige maakte ze al haar filmdebuut in één van haar vaders latere films, 'Limelight'. Daarna studeerde ze in Londen, aan de Royal Ballet School. Toch zou ze na een korte carriere in het theater in 1964 terugkeren naar het witte doek in de Franse film 'Par un beau matin d'été', met Jean Paul Belmondo.
Twee jaar later werd ze voor het eerst genomineerd voor de Golden Globe voor haar rol in 'Doctor Zhivago', iets wat herhaald zou worden voor 'Nashville' (1976). In die periode was ze al samen met Carlos Saura, een zeer vruchtbare periode die in 1979 zou worden beëindigd. In 1993 werd ze voor de film 'Chaplin' nogmaals genomineerd.

Daarnaast werden haar diverse prijzen toegekend, waaronder de Spaanse Goya voor een rol in 2002 in 'En la ciudad sin límites', van de regisseur Antonio Hernández. In 2006 ontving ze de Spaanse oeuvreprijs, de zg. 'Medalla de Oro de la Academia de Cine de España'.

In 2006 trouwde Chaplin met de Chileense regisseur Patricio Castilla, met wie ze al sinds 1979 een relatie had en in 1986 een dochter kreeg, Oona -die overigens nu ook bezig is aan een carriere als actrice. Geraldine Chaplin heeft filmrollen gehad in meerdere talen, mede dankzij het feit dat ze naast Engels ook Frans en Spaans vloeiend spreekt.

De bekendste films waar in ze acteerde waren naast 'Doctor Zhivago' en 'Nashville': 'The Three Musketeers', van Richard Lester (1973), 'Les Uns et les Autres, van Claude Lelouch (1981), 'The Age of Innoncence, van Martin Scorsesse (1993), 'Jane Eyre, van Franco Zeffirelli (1996) en 'Hable con ella', van Pedro Almodóvar (2002). De laatste film won een Oscar voor het beste originele script.

Afbeeldingen: Met Omar Sharif in 'Doctor Zhivago' (1965), met Ana Torrent in Cría Cuervos (1975).