'Moros y cristianos' feesten


De naam 'Moros' (in het Nederlands 'Moren') komt waarschijnlijk van het Latijnse woord 'Mauri', die de Romeinen gaven aan Berbers uit het oude koninkrijk Mauretanië –niet te verwarren met het huidige Mauretanië, dat meer in het westen van Afrika ligt. Een Byzantijnse historicus genaamd Procopius omschreef de Moren in de zesde eeuw als mensen van zwarte huid, die Carthago en Numidië (tegenwoordig delen van Tunesië en Algerije) bevolkten. Voor de vroege christenen in Europa waren de Moren volgens beschrijvingen en verhalen een donker getint gekleurd, Afrikaans volk.

Geschiedenis
In 711 vielen de troepen uit Afrika onder de leiding van Tarik ibn Zijad Spanje binnen. Vanaf dat moment wisten ze in zeer kort tijdbestek grote delen van het iberische schiereiland te veroveren. Ze werden de 'Moren' genoemd. Rond 800 begon de zg. 'Reconquista' vanuit het noordelijke Asturië, het enige gebied wat de gevluchte christenen o.l.v Don Pelayo konden behouden. Vanaf dat moment werden de Moren langzaamaan teruggedrongen. In 1492 wisten de katholieke koningen van Castillië en Aragón het allerlaatste Moorse bolwerk, Granada, in te nemen en de Islam uit het schiereiland te verdrijven.

Traditie
De traditie van de 'Moros y cristianos' feesten, die de 'Reconquista' en de overwinning op de Islamitische piraterij van de eeuwen daarna vieren, dateert op sommige plaatsen zelfs nog van vóór 1492. Zo werd het in 1150 al in een andere vorm dan tegenwoordig in Lérida gedaan, in 1426 in Murica en in 1463 in Jaén (dansfeesten). Op vele plaatsen aan de zuidkust van Spanje, vooral aan de Costa Blanca, worden deze feesten nog altijd jaarlijks gehouden. Daarbij gaat het nu vaak om optochten van 'christenstrijders' en 'Moorse tegenstanders'. Bonte kleding, hypnotiserende marsmuziek, wapengekletter horen daar allemaal bij. Het begint met de binnenkomst van de afzonderlijke legers en hun slavinnen en jonkvrouwen, de zg 'Entrada', gevolgd door een processie ter ere van de Patroonheilige van de bewuste stad of dorp, en beëindigd met een gespectaculaire slag, begeleid door veel vuurwerk en waarbij het fort of kasteel door de 'cristianos' wordt veroverd.

Data
  • Maart: Alicante stad, wijk El Palamó (Villafranqueza) -half maart; Santa Pola -begin/half maart.
  • April: Busot -half april; Sant Vicent del Raspeig -half april; Alcoy -rond eind april; Banyeres -rond eind april.
  • Mei: Petrer -half mei; Elda -eind mei, begin juni.
  • Juni: Elda: eind mei, begin juni; Teulada-Moraira -half juni; Benissa -eind juni, begin juli.
  • Juli: Benissa -eind juni, begin juli; Benitatxell -begin juli; Alicante stad, wijk El Rebolledo -begin juli; Javea -half/eind juli; Guardamar -half/eind juli; Alicante stad, wijk San Blas -half juli; Orihuela -half/eind juli; Villajoyosa -eind juli; Almoradí 'juli-augustus.
  • Augustus: Elche/Elx -begin/half augustus; Alicante stad, wijk Altozano -half augustus, Alicante stad, wijk Jose Antonio -eind augustus.
  • September: Villena -begin september; Caudete -september; Ibi -half september; Altea -eind september.
  • Oktober: Benidorm -begin oktober; Campello -half oktober; Alzira -oktober; Calpe -half/eind oktober
Curiositeit: Op het Caribische eiland Cuba is 'Moros y cristianos' een gerecht van witte rijst en zwarte bonen (fríjoles).

Foto helemaal boven: Albacete 2012, Ángel Aroca Escamez